Gebakken aardappels uit de oven

Gebakken aardappels uit de oven. Geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver. Dit recept doet het ook goed bij de vrouwtjes.

Bereiding

1 Verwarm de oven voor op 190 ºC. Snijd de aardappels in gelijke stukken van 7–8 cm lang. Was ze om overtollig zetmeel te verwijderen en doe ze in een pan met koud water en wat zout. Ze moeten onderstaan. Breng aan de kook en kook ze 6–7 minuten voor; laat ze dan 3 minuten in een vergiet uitlekken en droog stomen. Schud ermee om de stukken aardappel ruw te maken, dan worden ze superkrokant.

2 Verdeel de aardappels in een enkele laag over een grote braadslee en voeg je vet naar keuze – olijfolie of boter – toe. Bestrooi met wat zout en peper. Schep de aardappels door het vet. (Maak je ze voor de volgende dag, dan leg je er nu vershoud- of aluminiumfolie over en bewaar je ze in de koelkast of op een koude plek tot je ze nodig hebt.)

3 Bak de aardappels 30 minuten in de hete oven, tot ze goudgeel en voor driekwart gaar zijn.

4 En dan nu de grote truc. Neem een pureestamper en druk zachtjes op de aardappel om het oppervlak te vergroten – hoe meer van de aardappel in contact komt met de ovenschaal, hoe krokanter. Doe een flinke scheut olijfolie in een kom en voeg de kruiden, mandarijnrasp, knoflook en een scheutje rode wijnazijn toe en roer door elkaar. Voeg de kruidenmix en de overgebleven – in tweeën gesneden -mandarijn toe aan je aardappels, schud even met de braadslee en zet die terug in de oven. Bak de aardappels nog 30 tot 45 minuten tot ze bruin en krokant zijn. Deze tijd is afhankelijk van jouw oven, dus zet de timer gewoon op 30 minuten en check na 30 minuten. Wil je ze daarna nog iets knapperiger en/of bruiner, dan laat je ze er nog ff een kwartiertje in staan.

5 Serveren en smullen maar!

Met de kruiden kan je alle kanten op. In plaats van Rozemarijn kan je Tijm of Salie gebruiken. De rode wijnazijn kan je vervangen door witte wijnazijn. Een sinaasappel en/of een citroen in plaats van een mandarijn. Voor iets meer pit voeg je een in grove stukken gehakte rode peper toe.

Lekker met een stukje vis (bijvoorbeeld zalm)

Eet smakelijk!

Ingrediënten – 4 personen
Aardappelen1,5 kg aardappels – het liefst iets kruimig – geschild of ongeschild
OlijfolieOlijfolie of Boterboter
Rode wijnazijnRode wijnazijn
KnoflookKnoflook
RozemarijnRozemarijn
MandarijnMandarijn

, , , , , ,

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu