Een echte man is natuurlijk niets zonder z’n (gehakt)ballen. Ondanks dat de gehaktballen van oma altijd “bejubeld” worden, maken wij natuurlijk de allerlekkerste gehaktbal.

Uiteraard kan je met dit recept enorm variëren met diverse ingrediënten. Hier, voor wat ons betreft, de basis. Omdat wij mannen visueel zijn ingesteld, check het instructiefilmpje.

Bereiding
Doe het gehakt met de gehaktkruiden, ei, fijngesneden ui, uitgeperste knoflook, fijngesneden zongedroogde tomaten, fijngesneden peterselie, fijngesneden rode peper (optioneel) in een kom en kneed alles goed door elkaar (wel ff de handjes wassen voordat je gaat kneden ;-)). Voeg tijdens het kneden de paneermeel toe en kneed totdat het gehaktmengsel niet meer zo “nat” aanvoelt. Draai hier 4 ballen van.

Verhit de braadboter in een grote braadpan (met deksel) op hoog vuur totdat deze bruin kleurt en doe de gehaktballen in de pan. Draai de gehaktbal iedere ca. 30 seconden om, zodat alle kanten van de ballen bruin zijn aangebraden (Let op: hier wel ff bijblijven, want het vuur staat op hoog vuur). Zodra de ballen aan alle kanten bruin zijn, zet je het vuur op laag vuur en doe je de deksel op de pan (op een kiertje). Laat de gehaktballen in 20 minuten (regelmatig keren) gaar worden.

Jus:
Een balletje zonder jus, dat bestaat natuurlijk niet.
Vul een glas met ¾ water, een scheut ketjap manis, een scheut tomaten ketchup en een theelepel sambal en roer door elkaar.
Open de pan met de gehaktballen en zet het vuur weer op hoog vuur en voeg de jus toe en laat ff flink warm worden (ongeveer 1 minuutje).

Klaar! Lekker met stamppot andijvie. Eet smakelijk!

Ingrediënten
Gehaktbal:
GehaktGehakt (500 gram voor 4 ballen)
EiEi
PaneermeelPaneermeel
GehaktkruidenGehaktkruiden (1 zakje van Silvo)
UiUi (fijn gesnippert)
KnoflookKnoflook (uitgeperst)
Rode peperRode peper (fijn gesneden)*
Zongedroogde tomatenZongedroogde tomaten (4 stuks)
PeterseliePeterselie
Ketjap ManisKetjap Manis (1 eetlepel)
Jus:
WaterWater (¾ glas)
Ketjap ManisKetjap Manis (1 a 2 eetlepels)
Tomaten ketchupTomaten ketchup (2 eetlepels)
SambalSambal (1 theelepel)* Optioneel

, , , , , ,

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu