Welke kruiden moet je zeker in huis hebben. Een overzicht.
Zout
Zeezout, liefst in korrels uit de molen. Onmisbaar om het eten mee op smaak te maken.
Zwarte peper
Zwarte peper uit de molen. Voor het beetje pit dat vrijwel elk gerecht nodig heeft.
Peterselie
Peterselie. Vers natuurlijk het lekkerst, maar zorg voor een potje gedroogde peterselie achter de hand.
Basilicum
Zeker voor de Italiaanse keuken hoort er basilicum bij. Een plant is altijd handig, maar uit een pakje kan ook. Een potje gedroogde basilicum hoort ook zeker in de voorraadkast te staan.
Tijm
Met name in veel pruttelgerechten geeft tijm een lekker smaak. Altijd lastig de blaadjes te plukken, dus een potje kan geen kwaad.
Laurierblad
Gedroogd laurierblad. Waar vlees pruttelt zwemt laurier. Zowel in potjes als zakjes verkrijgbaar.
Paprikapoeder
Beetje extra kleur, beetje extra smaak. Paprikapoeder moet je altijd in huis hebben. Ook als alternatief voor kerrie. Pittig of mild, afhankelijk van je voorkeur.
Bieslook
Voor de garnering en beetje frisse ui-achtige smaak. Vers het lekkerst, maar bij noodzaak uit een potje.
Oregano
Onmisbaar in de Italiaanse keuken. Heb altijd een potje paraat.
Nootmuskaat
Vers het allerlekkerst, maar een potje nootmuskaatpoeder is nooit weg.
Knoflook
Onmisbaar in de “mannenkeuken”. Veel gerechten kunnen namelijk wel wat knoflook gebruiken. Als alternatief een potje knoflook (Go-Tan) in de koelkast, maar ook hierbij geldt: Vers is het het lekkerst!
Kerriepoeder
Er schijnen mannen te zijn die dit lekker vinden. Nou vooruit, in de voorraadkast.
Koriander
“You hate it, or you love it”. De typische koriandersmaak is in veel gerechten terug te vinden. Niet lekker? Gebruik dan platte peterselie.
Rode peper
Voor het vuur in het eten. Chilipoeder is een goed alternatief uit een potje.
Gember
Ook gember kan verrassend vaak in gerechten gebruikt worden. Gember is lang te bewaren, maar een potje gember (Go-Tan) in de koelkast kan geen kwaad.
Kruidnagel
Een kruidnageltje voor in een stoofpotje. Je zou maar zonder zitten.
Dille
Bij vis hoort dille. Ook vaak gebruikt voor sausjes. Niet vers? Ach, een potje werkt ook.
Sambal
Sambal bij? Nee liever niet, maar in een gerecht goed voor de extra pit. Vlammen maar!
Kurkuma
Kende jij het? Ik ook niet, maar als je gele rijst wilt, dan is kurkuma het spul.
Rozemarijn
Een takje rozemarijn erbij. Ach, uit een potje werkt ook wel en die heb je wel in huis.